Srpski English
Rezervišite telefonom+381-11-26-26-4-26

Muzej afričke umetnosti

Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta.

Stalnu postavku čine značajni primerci pre svega zapadnoafričke umetnosti i ona uključuje odabrane predmete iz inicijalne zbrike koju su formirali osnivači Muzeja, Veda i dr Zdravko Pečar. Pored stalne postavke, kroz tekuće izložbe tradicionalnog afričkog stvaralaštva, Muzej proučava i kroz tematske celine predstavlja i druge kulturalne oblasti Afrike: Etiopiju, Magreb, kao i kulturne areale istočne, centralne i južne Afrike. Proširenje istraživačkog opsega kustosa izvan postojećih zbirki je delom u direktnoj vezi sa saradnjom koja je tokom godina razvijana sa našim i inostranim kolekcionarima i darodavcima.

Važnu oblast rada predstavlja izdavačka delatnost Muzeja koja se ostvaruje kroz redovno publikovanje kataloga izložbi, monografija, tekstova i studija afrikanista, kao i časopisa; Afrika: studije umetnosti i kulture. Novinu u izdavačkoj delatnosti predstavqa i posebna edicija: e-Izdanja putem koje se prate aktuelne teme iz oblasti afrikanistike i muzeologija.

Još jedan domen rada Muzeja jesu gostujuće izložbe: kako gostovanja u Muzeju tako i izlazak iz okvira zgrade u nove izlagačke prostore i među novu; publiku. To predstavlja višestruki izazov zbog kojeg Muzej koristi svaku priliku da organizuje gostujuće izložbe i programe kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Pored izložbi, predstavljanje kulturnog nasleđa Afrike u Muzeju se ostvaruje i kroz popularne programe kao što su Afro festival, AFRAM i Obojeni svet koji pored vizuelnih umetnosti sa afričkog kontinenta i iz njene dijaspore, putem predavanja, filmskih projekcija, likovnih i muzičkih radionica, tematskih večeri i koncerta – približavaju bogatsvo i kreativnost afričkih kultura.

Tokom više od trideset godina rada ova institucija je ostvarila značajan doprinos u širenju i negovanju kulturnih veza, kao i promovisanju principa multikulturalnosti i kulturne raznolikosti. Ukazivanje na značaj afričkog i uopšte neevropskog kulturnog i umetničkog nasleđa predstavlja temelj celokupnog rada Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.


Radno vreme:

10 do 18 h svim danima

Cena ulaznice:

  • Individualna: 150 din.
  • Individualna (predškolski uzrast): besplatno
  • Grupne posete (institucije, vaspitne i obrazovne ustanove, udruženja i sl.): 100 din.
  • Povlašćene grupe: besplatno

* Ulaz besplatan: uz indeks za studente Filozofskog fakulteta (odeljenja: Arheologija, Etnologija i antropologija, Istorija umetnosti), FLU, FPU; uz legitimaciju za clanove MDS i ICOM.

** Mogućnost organizovanja posebnog programa za grupe (stručno vođenje + kreativna radionica): 150 din.

*** U slučaju specijalnih programa cena je navedena uz najavu tog programa i u kalendaru na sajtu Muzeja.

Javno vođenje:

Stručno vođenje kroz stalnu postavku i tekuće izložbe se zakazuje sa kustosima najmanje dva dana unapred.

Kako bismo svim posetiocima omogućili kvalitetnu posetu i ugodan boravak u Muzeju, molimo vas da se o dodatnim uslovima i terminima vođenja za grupne posete dogovorite sa kustosom najmanje dva dana ranije, pozivom na 011 2651 654, radnim danom od 9 do 16 časova. Hvala!

Kako da stignete do nas:

Muzej afričke umetnosti se nalazi na Topčiderskom brdu, u rezidencijalnom delu Beograda. Autobus na liniji 44 polazi sa Dunav stanice, saobraća ulicom Kneza Miloša, i prva stanica posle Topčiderske zvezde (u ulici Vase Pelagića) je u neposrednoj blizini Muzeja.