Da li su dobici od onlajn kazina oporezivi?

porezi na kasina

Verovatno ste se nebrojeno puta upitali kako i da li se uopšte plaćaju porezi na dobitke u kazinima. To je poprilično komplikovano pitanje koje zavisi od mnoštva faktora. Zakoni koji se primenjuju kod nas, ali i u svetu ostavljaju mnogo rupa kroz koje se mogu provući igrači koji osvoje neki novac, a mi ćemo pokušati da Vam odgovorimo u narednih nekoliko pasusa i na ovo pitanje.

 

U globalu Zakon o igrama na sreću u Srbiji oporezuje dobitke koji su veći od određene sume. Takođe imate i skalu koja se prati u tim situacijama, i to je definisano poprilično precizno. Ali to je definisano za kladionicu,  ne i za kazina.

 

Samo da raščistimo par stvari. Prema istom zakonu, postoje dve vrste igara na sreću:

  • Klasične
  • Posebne

 

Klasične su igre kojima je baza lutrija, sportska prognoza, fonto, tombola itd.

Posebne su one gde igrači igraju protiv priređivača igre tj kazina ili jedni protiv drugih. To su automati, stolovi, ruleti itd.

Za njih ne postoji odredba po kojoj se plaća bilo kakav porez. Takođe svi dobici u istoj se ne knjiže nigde, i ne moraju biti u poreskoj prijavi. Ovo što smo napisali važi sa Srbiju.

 

Šta čini dobar online kazino?

Kod inostranstva je to već mnogo komplikovanije jer svaka zemlja ima zasebno svoj sistem oporezivanja dobitaka. Neke su odlučile da oporezuju prihode kazina na kraju godine, i na primer Ujedinjeno Kraljevstvo ima stopu od 15% u tom slučaju. Sa druge strane, kod njih su svi igrači oslobođeni od plaćanja poreza na dobitke u onlajn kazinima.

U Francuskoj je to definisano drukčije i kod njih, opet dajemo primer, 2% od svakog pota kod online pokera ide državi. U Španiji se sve prijavljuje poreskoj službi, i Holandiji 29% je porez na dobitke veće od 454 evra. Opet, imate i kazina koja omogućavaju uplate i isplate u kriptovalutama, kojima je teško ući u trag i koja se ne mogu tako lako ispratiti da bi se oporezovala.

Postoje i nejasnoće kako oporezovati igrača koji je iz druge države. Tako da je ovo pitanje vrlo delikatno.

Posetite našu veb lokaciju za više postova na mreži u kockarnici.